Hurtig navigation menu :

 1. Gå til indhold
 2. Gå til hovedmenuen sektion
 3. Gå til søgeværktøj
 4. Gå til Hjælp-menuen
 5. Gå til modul
 6. Gå til listen over genvejstaster

Hjælpe menu :

 1. Sanofi i verden |
   
 2. Vores websites |
   
 3. Gruppe Sites |
   
 4. Kontakt os |
 5. Links |
 6. Oversigt |
 7. Hjælp
 1. skriftstørrelse

  Reducer skriftstørrelse Forøg skriftstørrelse  
 
 

Dit Helbred

Kontakt os

Sanofi A/S

Slotsmarken 13
DK-2970 Hørsholm

Tlf: 4516 7000
Fax: 4516 7010

Indhold :

Metaboliske sygdomme

Stofskiftesygdomme dækker over forstyrrelser i sukker- og fedtstofbalancen samt i energiforbruget. Den mest udbredte stofskiftesygdom er diabetes, som knap 200 millioner mennesker verden over lider af. Det er seks gange så mange som for 15 år siden. Verdenssundhedsorganisationen WHO anslår, at tallet vil nå op på 350 millioner i 2025. Alene i Danmark har 425.000 diabetes – af dem har langt størsteparten type 2-diabetes. Derudover skønner man, at en halv million danskere har forstadier til type 2-diabetes.

 

Hvad er diabetes?

Diabetes skyldes for meget sukker (glukose) i blodet. Organismen er således ikke i stand til at omdanne sukkeret til energi på normal vis. Personer med diabetes risikerer alvorlige komplikationer såsom blindhed, nyresvigt, hjerte-kar-sygdomme eller amputationer.

Diabetes kan opdeles i to typer: Type 1 og type 2. Type 2-diabetes er den mest almindelige form og udvikles over tid i takt med, at bugspytkirtlen ikke kan producere nok insulin, så organismen ikke kan regulere blodsukkeret tilstrækkeligt. Type 1-diabetes er en såkaldt autoimmun sygdom, hvor immunsystemet ødelægger bugspytkirtlens insulinproducerende celler. Personer med type 1-diabetes producerer og udskiller således ikke insulin, og sygdommen udvikler sig hurtigt - normalt i løbet af et par uger. Insulin er et hormon, der regulerer sukker- og fedtstofskiftet, og som er nødvendigt for, at cellerne kan optage sukker fra blodet.

Symptomerne på begge diabetestyper kan behandles. Samtidig mindsker en tidlig indsats og kontrol af blodets glukoseniveau risikoen for at udvikle alvorlige komplikationer.

Risiko for hjerte-kar-sygdom

Der er stor sammenhæng mellem diabetes og hjerte-kar-sygdom. Således er risikoen for at dø af en hjerte-kar-sygdom tre til syv gange højere for patienter med type 2-diabetes. Samtidig lider 80 procent af alle type 2-diabetikere også af forhøjet blodtryk, mens 20 procent har en hjerte-kar-sygdom, når de får diagnosticeret type 2-diabetes. Derudover har type 2-diabetikere samme risiko for hjerteanfald som ikke-diabetikere, der tidligere har haft et hjerteanfald.

Behandling af type 1-diabetes

Patienter med type 1-diabetes skal have insulin hver dag, så organismen kan regulere blodsukkeret og stofskiftet. Den medicinske behandling kan bestå af flere forskellige insulintyper, så det sikres, at blodsukkeret ikke bliver for højt. Et andet vigtigt element er en ændret livsstil i form af sundere kost og fysisk aktivitet.

Behandling af type 2-diabetes

Også for patienter med type 2-diabetes er en ændret livsstil med sundere kost og mere fysisk aktivitet væsentligt. Type 2-diabetes er associeret til overvægt, og derfor er målet også at reducere vægten og andre risikofaktorer i form af forhøjet blodsukker, fedtstoffer, kolesterol og taljemål.