Hvordan påvirker astma dit liv?

I Danmark lever godt 350.000 mennesker med astma. Men hvilke situationer har egentlig den mest negative indvirkning på deres liv? Vi har spurgt nogle af dem i en ny nordisk undersøgelse.

Mennesker, der lever med de mere alvorlige former for astma, lider ofte af hoste, hvæsende vejrtrækning og åndedrætsbesvær.

Vi spurgte mere end 4.000 mennesker, der lever med astma, om hvilke hverdagssituationer, der generer dem mest.

Den mest generende hverdagssituation er ikke at kunne lave ’normale’ hverdagsting som at tage trapperne eller løbe efter bussen, uden at få et astmaanfald eller blive forpustet.

På andenpladsen er at undgå at dyrke sport på grund af vejrtrækningsbesvær, når man er fysisk aktiv.

Disse svar understreger endnu en gang, hvor fysisk begrænsede mennesker med astma kan føle sig. Mange er kede af, at de ikke længere kan dyrke sport, og det kan være virkelig frustrende ikke kunne gøre det, som andre mennesker opfatter som helt normalt, fx at løbe efter bussen.

I forbindelse med World Asthma Day (International Astma-dag) den 2. maj ønsker vi at skabe opmærksomhed om denne velkendte, men ofte undervurderede sygdom. På baggrund af resultaterne fra undersøgelsen har vi lavet nogle korte videoer om de hverdagssituationer, som mange mennesker med astma er generet af. Videoerne kommer på de sociale medier i løbet af maj måned.

Vores formål og budskab med kampagnen er enkel: Hvis du lever med astma og oplever en forringet livskvalitet – så kontakt din læge og bliv evt. henvist til en specialist, så du kan få den fornødne hjælp til at få kontrol over din astma.