"Enten hjælper du dig selv, eller også hjælper du i hvert fald andre. Dit bidrag gør en stor forskel.” - Oskar, 35, om at deltage i et klinisk forsøg

Klinisk forskning er grundstenen for udviklingen af et lægemiddel. Kliniske forsøg giver danske patienter adgang til nye behandlinger og styrker forskningen og kompetencerne i sundhedsvæsenet.

Som virksomhed brænder vi for videnskabelige fremskridt og for, at den forskning, vi udfører i dag, kan føre til nye behandlinger og forebyggelse af sygdomme i morgen.

Hvordan er det at deltage i et klinisk forsøg? Vi talte med Oskar, 35, om hans oplevelser.

”Jeg har levet med min sygdom, så længe jeg kan huske, og den har altid været en del af mig. I slutningen af 2018 havde jeg det værre end nogensinde før. Det var så slemt, at jeg måtte sygemelde mig fra arbejdet. Efter et par besøg på hospitalet, hvor de traditionelle lægemidler ikke kunne lindre mine symptomer, blev jeg kontaktet af en læge fra Karolinska Institutet. Hun spurgte, om jeg var interesseret i at deltage i et klinisk forsøg,” fortæller Oskar.

Nogle kan godt være i tvivl om, om de ønsker at deltage i et klinisk forsøg, fordi det føles utrygt at få et lægemiddel, der endnu ikke er godkendt. Oskar ser dog kun fordele ved at deltage i et klinisk forsøg.

”Størstedelen af de patienter, som bliver spurgt, har allerede været igennem mange af de behandlinger, som allerede findes, og de har meget at vinde ved at deltage. Selvom du måske ikke selv får det bedre, hjælper din deltagelse til at få ny viden om sygdommen og behandlingen. Viden, som i fremtiden kan hjælpe andre med samme sygdom. Dit bidrag gør derfor en stor forskel, selvom det testede lægemiddel ikke fungerer for dig."

Oskar var også overrasket over, hvor godt der blev passet på ham, mens han deltog i forsøget.

"Det overraskede mig, hvor godt, der blev passet på mig, både fysisk i forhold til forskellige tests, men også psykisk. Det var meget tydeligt, at mit velbefindende havde højeste prioritet, og at jeg kunne stoppe med forsøget, når jeg ville.”

I dag er Oskar stadig ikke helt symptomfri, men symptomerne er på et niveau, der gør, at de ikke længere begrænser eller generer ham i dagligdagen.

”Jeg vil helt klart opfordre andre til at benytte sig af muligheden, hvis de bliver tilbudt at deltage i et klinisk forsøg,” slutter Oskar.

Find kliniske studier

Hvis du selv er interesseret i at deltage i et klinisk forsøg, kan du se, hvilke kliniske forsøg de forskningsbaserede lægemiddelvirksomheder gennemfører på hjemmesiden clinicaltrials.gov