Sanofi, Novo Nordisk, Lilly og Merck står bag verdens første brancheløsning til genanvendelse af plast i injektionspenne

De fire virksomheder har en fælles ambition om at genanvende 25% af de injektionspenne, der kommer på markedet i Danmark i løbet af et år – svarende til mere end 25 tons plastik.

København, 25. april – Novo Nordisk, Lilly, Sanofi og Merck har indgået et samarbejde om at skabe verdens første tværindustrielle løsning for genanvendelse af injektionspenne. Samarbejdet er skudt i gang i Danmark, da der allerede findes en infrastruktur for genanvendelse her.

I Danmark, sender de fire virksomheder tilsammen ca. 6 millioner injektionspenne på markedet årligt. Det ambitiøse mål for de første 12 måneder er, at 25% af alle injektionspenne fra de fire virksomheder i Danmark skal genanvendes. Det svarer til mere end 25 tons plastik.

Initiativet vil bygge på returpen™-ordningen i Danmark, som Novo Nordisk lancerede i 2020 med en ambition om, at den med tiden ville komme til at omfatte hele branchen. Positive bidrag fra alle de involverede interessenter har nu banet vejen for en brancheløsning. Novo Nordisks returpen™-initiativ vil således blive erstattet af det nye fælles brancheinitiativ i Danmark, som også vil blive kaldt for returpen™.

”Når det kommer til forretning, er vi konkurrenter. Men nu går vi sammen om at håndtere problematikken omkring plastikaffald i medicinalbranchen og om at fremme den cirkulære økonomi ved at konvertere værdifulde materialer fra medicinsk udstyr og samle økosystempartnere på samme tid,” fortæller formanden for styregruppen for pilotprojektet, Dorethe Nielsen. Hun er desuden Vice President of Corporate Environmental Strategy hos Novo Nordisk, og fortsætter: ”Aktuelt findes der ikke en brancheløsning for genanvendelse af medicinsk udstyr, hvilket gør dette initiativ til sin første af sin art i verden.”

Cirka 60 % af injektionspennene er lavet af plastik, som i Danmark ofte smides ud med husholdningsaffaldet og forbrændes. Det er ikke en optimal løsning, da værdifulde ressourcer går tabt. Initiativet er således et led i at virksomhederne bliver mere cirkulære og genanvender værdifulde ressourcer.

”Hos Lilly betyder vores formål om at skabe et bedre liv, at vi også beskytter og bevarer den verden vi lever i. Der indgår værdifulde ressourcer i fremstillingen af medicin. Vi ønsker at reducere vores produkters miljøbelastning i hele deres livscyklus for at nå vores ambitiøse miljømål, og vi glæder os over at deltage i dette banebrydende branchesamarbejde i Danmark,” kommenterer Dani Lucas, General Manager Nordic Countries, Eli Lilly and Company.

”Returpen™-ordningen udgør en vigtig milepæl for, hvordan Sanofi bidrager til et bæredygtigt miljø. Vi stræber efter at minimere den påvirkning, vores aktiviteter og medicin har på miljøet i hele deres livscyklus. En af de strategiske grundsten i vores arbejde er at forbedre vores produkters miljøprofil, blandt andet gennem ansvarlig og korrekt bortskaffelse af medicinsk udstyr. Vi er stolte over at være en del af dette banebrydende samarbejde om at udvikle en løsning til indsamling og genanvendelse af brugt medicinsk udstyr i Danmark,” fortæller Gabriel Johannessen, General Manager, Sanofi General Medicines, Danmark, Norge & Island.

”Som global markedsleder inden for fertilitet har vi fokus på at skabe innovation og innovative bæredygtige løsninger. For Merck er det alfa og omega at bidrage til en bæredygtig fertilitetsrejse og et bæredygtigt miljø inden for sundhedsvæsenet. Vi glæder os derfor over at kunne kickstarte dette pilotprojekt om at indsamle og genanvende injektionspenne for at skabe et bæredygtigt sundhedsvæsen sammen med vores branchepartnere. Pilotprojektet passer perfekt ind i vores øvrige arbejde, hvor vi også ser på indpakningen af vores fertilitesmedicin samt en mere bæredygtig transport af vores fertilitetspenne,” fortæller Montse Jansà, General Manager & Managing Director, Merck Danmark.

Partnerne håber, at dette vil give inspiration til hvordan andre virksomheder, brancher og lande kan skabe en cirkulær forretningsmodel, der har til formål at mindske ressourceforbruget og begrænse affald. Dette er en afgørende aktivitet for medicinalbranchen i forhold til at overgå til en mere ressourceeffektiv og cirkulær økonomi.

Planen er at brancheløsningen i Danmark skal gå i luften 1. maj.

Om brancheløsningen

I 2020 igangsatte Novo Nordisk et samarbejde på tværs af 14 offentlige og private virksomheder og institutioner i Danmark om at indsamle brugte injektionspenne med det formål at genanvende de materialer, de er fremstillet af. Ordningen blev kaldt for returpen™ og blev rullet ud nationalt i februar 2022, hvor mere end 500 apoteker i Danmark påtog sig opgaven med at indsamle brugte penne. returpen™ bliver nu udvidet til også at omfatte injektionspenne fra Lilly, Sanofi og Merck, og visionen er, at ordningen i fremtiden skal omfatte alle medicinalvirksomheder og alt medicinsk udstyr i Danmark. I de kommende 12 måneder vil fokus være på at undersøge, hvordan affaldsfraktioner som plastik, glas og metal kan omdannes til brugbare produkter, som vil erstatte produkter fremstillet af rene råmaterialer, herunder fossile brændstoffer. Samarbejdet mellem Novo Nordisk, Lilly, Sanofi og Merck løber frem til 1. maj 2024.

Om Eli Lilly and Company

Lilly er en global lægemiddelvirksomhed, der i næsten 150 år har været engageret i at udvikle livsændrende og innovative lægemidler. Når det gælder forskning og udvikling, er vores målsætning at opdage og levere innovative lægemidler, der forbedrer livet for mennesker over hele verden. Gennem vores historie har vi kastet lys over nogle af de vanskeligste helbredsproblemer, som mennesket har kendt – diabetes, hjerte/kar-sygdomme, infektionssygdomme, neurologiske lidelser, kræft og meget mere. Og vores stræben fortsætter. For at lære mere, besøg www.eli-lilly.dk.

Om Merck

Merck, en førende videnskabs- og teknologivirksomhed, opererer på tværs af life science, sundhedspleje og elektronik. Mere end 64.000 medarbejdere arbejder hver dag for at gøre en positiv forskel i millioner af menneskers liv ved at skabe mere glade og bæredygtige måder at leve på. Fra at levere produkter og tjenester, der fremskynder udvikling og fremstilling af lægemidler samt opdage unikke måder at behandle de mest udfordrende sygdomme på, til at muliggøre enheders intelligens - virksomheden er overalt. Videnskabelig udforskning og ansvarligt iværksætteri har været nøglen til Mercks teknologiske og videnskabelige fremskridt. Sådan har Merck trivedes siden grundlæggelsen i 1668. Den stiftende familie forbliver majoritetsejer af det børsnoterede selskab. Merck har de globale rettigheder til Mercks navn og brand. De eneste undtagelser er USA og Canada, hvor Mercks forretningssektorer opererer som MilliporeSigma inden for life science, EMD Serono inden for sundhedspleje og EMD Electronics inden for elektronik.

Om Novo Nordisk

Novo Nordisk er en førende global medicinalvirksomhed, der blev grundlagt i 1923 og har hovedsæde i Danmark. Vores formål er at drive forandring for at bekæmpe diabetes og andre alvorlige kroniske sygdomme som svær overvægt samt sjældne blodsygdomme og endokrine lidelser. Det gør vi ved at skabe videnskabelig innovation, udvide adgangen til vores medicin og arbejde for at forebygge og i sidste ende helbrede sygdomme. Novo Nordisk har ca. 54.400 medarbejdere i 80 lande og virksomhedens produkter markedsføres i rundt regnet 170 lande. For yderligere oplysninger, se novonordisk.com, Facebook, Twitter, LinkedIn og YouTube.

Om Sanofi

Vi er en innovativ, global lægemiddelvirksomhed drevet af et formål: Vi forfølger videnskabens mirakler for at forbedre menneskers liv. På tværs af 100 lande arbejder vi dedikeret på at transformere medicinske behandlinger ved at gøre det umulige muligt. Vi tilbyder potentielt livsforandrende behandlinger samt vacciner, som beskytter millioner af mennesker i hele verden mod livstruende sygdomme. Samtidig er det vores ambition at drive en lægemiddelvirksomhed med bæredygtighed og social ansvarlighed som bærende elementer.

Kontakt for yderligere oplysninger

Eli Lilly and Company

Claudia Birney
+44 203 1620046
UKPublicAffairs@lilly.com

Merck

David Mouyal
+45 4214 2968
David.mouyal@merckgroup.com

Novo Nordisk

Lars Otto Andersen-Lange
+45 3448 1298
kolg@novonordisk.com

Sanofi

Mia Riise Hansen
+45 4214 2958
miariise.hansen@sanofi.com