Verdens Atopisk Eksem Dag: Mennesker med atopisk eksem skal inspireres til at søge hjælp og leve et mere fyldestgørende liv
Atopisk eksem er en kronisk inflammatorisk hudsygdom, der også er kendt som børneeksem. For dem, der lever med de mere alvorlige former af sygdommen, dækker eksemet ofte betydelige dele af kroppen og patienter oplever intens, vedvarende kløe, og hud som revner, væsker og danner skorper.1,2
Det kan selvsagt være en stor belastning at leve med disse symptomer og begrænse patienternes liv på mange måder. Flere lider af søvnforstyrrelser på grund af kløe, hvilket påvirker deres trivsel og evne til at klare daglige gøremål. Eksem, der bløder og væsker, kan resultere i behov for at skifte tøj i løbet af dagen og kan betyde, man undgår visse aktiviteter, som kan forværre eksemet. Mange lider også af lavt selvværd på grund af det synlige udslæt på huden.
I løbet af de seneste år har videnskabelige gennembrud og en række nye behandlinger givet håb og nye muligheder til mennesker, der lever med atopisk eksem. I dag er kontrol med sygdommen et realistisk mål - selv i de mest alvorlige tilfælde.
I dag ved vi, at lindring af de værste symptomer er en mulighed med den rette behandling.
I atopisk eksem behandling refererer udtrykket ”behandlingstrappen" til de forskellige niveauer i behandlingen afhængigt af symptomernes sværhedsgrad. Patienter bør tage det næste trin op ad trappen, hvis deres nuværende behandling ikke giver tilfredsstillende resultater. Mange patienter er dog stadig uvidende om dette og hænger derfor ”fast" på deres nuværende niveau, hvilket betyder, at de aldrig opnår acceptable behandlingsresultater og vedvarende kontrol med deres sygdom.
I anledning af Verdens Atopisk Eksem Dag lancerer vi kampagnen "Tørre fakta om AD". Kampagnen er baseret på en test, der er skabt til at udfordre mennesker, som lever med atopisk eksem, ved at italesætte almindelige misforståelser om sygdommen.
Med denne kampagne håber vi at inspirere og styrke dem, der lever med atopisk eksem, så de får den fornødne hjælp og kan leve et mere fyldestgørende liv med færre begrænsninger.
Referencer
- European Task Force on Atopic Dermatitis. Dermatology. 1993;186:23-31.
- Weidinger S, et al. Lancet. 2016;387:1109-1122