Multipel sclerose (MS) er en af de mest udbredte autoimmune, kroniske sygdomme. Sygdommen påvirker centralnervesystemet, det vil sige hjernen og rygmarven, og forårsager funktionsnedsættelse.

Multipel sclerose angriber kroppens eget immunforsvar. Angrebene rammer myelinet – en fedtlignende substans, der ligger uden om nervetrådene og normalt forstærker overførslen af nerveimpulser til og fra forskellige dele af nervesystemet. Hver gang myelinet udsættes for inflammation (betændelse), som er forårsaget af immunforsvarets angreb, dannes der små ar (også kaldet plaks). Jo flere plaks, jo mere svækkes og/eller forsinkes overførslen af nerveimpulser. Det kan give symptomer såsom følelsesløshed, træthed, synsforstyrrelser og vanskeligheder med koordinationen. Sygdommen påvirker folk forskelligt.

Multipel sclerose kan også påvirke hjerneatrofi. Hjerneatrofi en ganske almindelig proces, der sker hos alle voksne mennesker, både syge og raske. Hjernen vokser frem til de sene teenageår og begynder derefter ganske langsomt at svinde ind og blive mindre. Det er den proces, der kaldes hjernesvind eller 'tab af hjernevolumen'. De skader på CNS og dermed hjernen, som MS kan give, betyder at tabet af hjernevolumen kan gå en lille smule hurtigere hos mennesker med MS.

Hvor mange har multipel sclerose (MS)?
Omkring 700.000 mennesker i Europa har multipel sclerose1. I Danmark har ca. 16.000 mennesker diagnosen MS. Sygdommen opdages typisk hos mennesker i alderen 20 til 40 år.

Hvordan diagnosticerer man multipel sclerose (MS)?
I dag findes der ingen enkeltstående undersøgelse, der kan afgøre, om en person har MS, og der findes ingen symptomer eller test, der alene kan afgøre, om en person har MS. Derfor kan diagnosen være svær at stille2.

Hvordan behandler man multipel sclerose (MS)?
I dag findes der ingen behandling, som kan helbrede MS, men der findes overordnet set tre forskellige typer medicinsk behandling ved MS:

  1. Akut behandling ved attakker
  2. Symptomlindrende behandling af specifikke symptomer
  3. Behandling som reducerer antallet af attakker

Der findes også forskellige værktøjer, som kan være med til at lette hverdagen med MS. Motion og sunde kostvaner er bl.a. nogle af de ting, der kan hjælpe, og have en positiv virkning på sygdommen. Sanofi Genzyme forsker i MS og har fokus på at udvikle behandlinger, der ikke kun bremser sygdommens udvikling, men som også er med til at reparere de skader, der allerede kan være sket.

Læs mere om MS på MSguiden.

MAT-DK-2100462 – 2021