Vacciner

VaccinerVacciner bruges til at gøre os immune over for bestemte sygdomme. En vaccine indeholder som regel et stof, der minder om den virus eller bakterie, som udløser den pågældende sygdom. Ofte er vaccinen fremstillet af svækkede eller døde udgaver af den virus/bakterie, som er skyld i sygdommen. Stofferne stimulerer kroppens immunforsvar, som begynder at producere antistoffer mod sygdommen1. De producerede antistoffer gør, at immunforsvaret straks genkender og forhindrer sygdommen, hvis vi bliver udsat for den senere i livet.

Vaccination er den mest omkostningseffektive sundhedsopfindelse, der er tilgængelig i dag. Vaccination forhindrer udbrud af smitsomme sygdomme verden over2. I øjeblikket redder vaccination 2-3 millioner menneskeliv hvert år – et tal, der kunne være endnu højere, hvis det globale forbrug af vacciner blev forbedret (i dag vaccineres 86 % af verdens befolkning mod difteri, stivkrampe og kighoste3).

Hvillke vacciner indeholder børnevaccinationsprogrammet?

Som en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark bliver alle børn tilbudt vaccination mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio, hib-infektion (hæmophilus influenzae type b), pneumokoksygdom, mæslinger, fåresyge, røde hunde og livmoderhalskræft (kun piger)4.

Hvilke vacciner er normale for voksne?

De mest anvendte vacciner blandt voksne er influenza- og rejsevacciner –såsom vacciner mod gul feber, tyfus og hepatitis5.
 
Sanofi arbejder kontinuerligt på at bekæmpe sygdomme, og vacciner udgør et af de vigtigste våben i den kamp.

Læs mere om vacciner hos Statens Serum Institut.

 Statens Serum Institut


1http://www.who.int/topics/vaccines/en/
2http://www.who.int/features/factfiles/immunization/en/
3http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/
4https://www.ssi.dk/Vaccination/Boernevaccination.aspx
5http://www.nhs.uk/conditions/travel-vaccinations/