Vacciner bruges til at gøre os immune over for bestemte sygdomme. En vaccine indeholder som regel et stof, der minder om den virus eller bakterie, som udløser den pågældende sygdom. Ofte er vaccinen fremstillet af svækkede eller døde udgaver af den virus/bakterie, som er skyld i sygdommen. Stofferne stimulerer kroppens immunforsvar, som begynder at producere antistoffer mod sygdommen1. De producerede antistoffer gør, at immunforsvaret straks genkender og forhindrer sygdommen, hvis vi bliver udsat for den senere i livet.
Vaccination er én af de mest omkostningseffektive sundhedsopfindelse, der findes i dag. Vaccination forhindrer udbrud af smitsomme sygdomme verden over. I øjeblikket redder vaccination 2-3 millioner menneskeliv hvert år – et tal, der kunne være endnu højere, hvis det globale forbrug af vacciner blev forbedret. I dag vaccineres 85 % af verdens spædbørn mod difteri, stivkrampe og kighoste.2
Hvilke vaccinationer indeholder børnevaccinationsprogrammet?
Alle børn i Danmark bliver som en del af børnevaccinationsprogrammet tilbudt vaccination mod difteri, stivkrampe, kighoste, polio, hib-infektion (hæmophilus influenzae type b), pneumokoksygdom, mæslinger, fåresyge, røde hunde og HPV-infektion (human papilloma virus)3.
Hvilke vaccinationer er anvendes ofte til voksne?
Alle danskere anbefales vaccination mod stivkrampe og difteri hvert tiende år4, og risikogrupper opfordres til at lade sig vaccinere mod influenza hvert år5. Desuden anvendes en del rejsevaccinersåsom vacciner mod gul feber, tyfus og hepatitis A og B.
Sanofi arbejder kontinuerligt på at bekæmpe sygdomme, og vacciner udgør et af de vigtigste våben i den kamp.Læs mere om vacciner hos Statens Serum Institut.
1http://www.who.int/topics/vaccines/en/
2https://www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_1
3https://www.ssi.dk/vaccinationer/boernevaccination
4https://www.sst.dk/da/viden/smitsomme-sygdomme/smitsomme-sygdomme-a-aa/tetanus
5https://www.sst.dk/da/Viden/Vaccination/Influenzavaccination